Apolitični

5.000 eura za kvadrat stana u Zagrebu? “Takvih je tek dvanaest stanova u centru”

Lana Mihaljinec, predstavnica Udruženja poslovanja s nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnica agencije za nekretnine gostovala je u Novom danu i komentirala stanje na tržištu nekretnina.

Što se tiče cijena kvadrata, u Zagrebu se može čuti da ona doseže iznos i do 5000 eura, a Mihaljinec kaže da se po toj cijeni prodaje izrazito malo nekretnina te da su nekretnine koje se prodaju po tako visokim cijenama u statističkom smislu – greška. “U Zagrebu ima 12 stanova kojima je cijena bila i do 5.000 eura. To nisu sve cijene koje se mogu promatrati u širem kontekstu, a pogotovo to nisu cijene starih stanova”, rekla je Mihaljinec.

Dodala je da vlasnici starijih stanova griješe kad se preblisko uspoređuju s novogradnjom i da moraju znati da cijena njihova stana po kvadratu ipak mora biti i do 500 eura jeftijina od novogradnje.

“To su dva različita proizvoda i to se mora uzimati u obzir jer se sve manje postižu tako visoke cijene u starogradnji. U novogradnji se postižu jer je nedovoljna, a postoji velik segment tržišta koji kupuju ne samo za stanovanje nego i kao investiciju. To nije prosječan kupac Hrvatske”, rekla je Mihaljinec.

“Trebali bismo promišljati kako omogućiti građanima, ne samo iz socijalnih skupina, nego i onih iz srednje platežne moći, kako steći nekretninu ili ih stambeno zbrinuti kroz najam”, rekla je Mihaljinec.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay