Apolitični

480 godina prvog hrvatskog romana – Planine

Povodom 480 godina od prvog izdanja prvog hrvatskog romana „Planine” Petra Zoranića, županijski odbor Akademske zajednice „Dr. Ante Starčević” u Zadru priprema prigodni programa koji će se održati 20. rujna u 13:30 sati na Trgu Pet bunara.

Prigodni program na trgu izvodit će zadarski glumci koji će ovaj kulturno-umjetnički događaj upotpuniti prezentiranjem epizoda iz prvog hrvatskog romana.

Prvi hrvatski roman – „Planine”

Roman „Planine“ smatra se prvim hrvatskim romanom, izdanim 1569. godine u Mlecima, tridesetak godine kasnije nego je napisan. Pisan u prozi i stihovima, ovo pastoralno djelo nastalo je po uzoru na Sannazarovu „Arkadiju”, a svojom tematikom, stilom pisanja i porukama i danas književnoj kritici zadaje nova pitanja i dileme.

Pastoralni roman unutar kojeg se isprepleće putovanje po sjevernoj Dalmaciji s ljubavnom tematikom i boli i 480 godina nakon svog prvog izdanja izaziva divljenje ljubitelja književnosti i čast naspram autora koji je napisao djelo zapamćeno u povijesti hrvatske književnosti kao prvi roman.

U sklopu obljetnice prvog izdanja prvog hrvatskog romana „Planine” Petra Zoranića, Akademska zajednica „Ante Starčevića” poziva sve ljubitelje kulture i umjetnosti da zajedno odaju počast velikom književniku, intelektualcu i domoljubu koji je unutar svojih stihova i rečenica vješto opjevao i opisao domoljubnu priču o čovjeku kojeg predvode ljubav i vjera.