Apolitični

4 točke uređenja blagovaonice – 3. rasvjeta

Rasvjeta je presudan element svih interijera pa tako i vaše blagovaonice. Njeno osvjetljenje uvelike utječe na vizualni dojam i cjelokupnu sliku, boje i odnose u prostoru. Središnje mjesto blagovaonice, stol, mora biti osvijetljen posebnom rasvjetom koja ne smije biti prejaka ili direktna. Uzmite u obzir veličinu i oblik stola – dizajn rasvjete mora upotpunjavati izgled vašeg stola. Trebala bi biti oko 60 cm iznad površine stole tako da je osvjetljava bez bliještanja, a najbolji je izbor za boju rasvjete toplo bijelo svjetlo. Uz glavnu rasvjetu iznad stola, neka u vašoj blagovaonici bude što više manjih svjetala; tako ćete moći više regulirati intenzitet rasvjete te će atmosfera u prostoru biti ugodnija.

Kvadratni i okrugli stolovi
Za stolove kvadratnog ili okruglog oblika možete odabrati nekoliko manjih svjetiljki raspoređenih u krug ili jedno svjetlo koje ćete postaviti u središtu osi geometrije stola.
Postoje mnoge svjetiljke čija se visina može regulirati. Pripazite na koji način rasvjetno tijelo raspršuje svjetlo tako da ravnomjerno osvjetljava površinu stola. Mnoštvo je vrsta rasvjetnih tijela, različitih stilova, oblika i materijala.

Ako stol morate razvući, rasvjeta vam u tom slučaju neće biti dovoljna. Stoga, ukoliko imate stol na razvlačenje, pokušajte pronaći rasvjetu koja će sadržavati više manjih rasvjetnih tijela koja ćete moći podešavati – usmjeravanjem svjetiljki dobit ćete opet ravnomjerno raspoređeno svjetlo na površini stola.

Izduženi stolovi
Za pravokutne i ovalne stolove idealna je rasvjeta od više svjetala postavljena u niz ili raspoređena ravnomjerno po površini stola. Pronaći ćete i mnoge zanimljive lustere izduženih oblika koji mogu savršeno pristajati vašem stolu.

Svjetiljke u nizu mogu biti viseće ili montirane na nekakvom nosaču. Kod visećih svjetiljki poigrajte se s njihovim visinama ili čak rasporedom iznad stola – svjetla ne moraju biti raspoređena točno po liniji duže osi stola.

Dodatna rasvjeta
Ostale svjetiljke u prostoru (stolne, podne, standardne ili zidne) dekoracija su, ali i praktične, korisne i veoma važne u percepciji prostorije. Kad ih je više, možete ih regulirati kako biste postigli različitu atmosferu za različite prigode, a i izgledom će podignuti svježinu prostora.

Imate li vitrine, umjetnine, police ili biljke, ostalu rasvjetu možete prilagoditi njima, tako ćete ih više istaknuti. Spušteni strop, dio zida koji je izmaknut, nekakva slika ili dekoracija plošnog izgleda, šank – odlično će izgledati i s blagom linijom LED rasvjete u toploj boji ukoliko želite moderniji izgled.

Još jednom podsjećamo – nemojte u planiranju rasvjete zaboraviti da je ipak najvažnije pažljivo odabrati središnje rasvjetno tijelo koje će uz stol i stolice biti nositelj izgleda vaše blagovaonice. Naravno, pripazite i na ostale detalje – njima se ipak postiže krajnji cilj i dojam. Imajte na umu i da je uvijek dobro indirektnu rasvjetu kombinirati s direktnom kako biste izbjegli monotonost u prostoru, postavljanjem na mjesta gdje je potrebna i gdje vam neće smetati.

Više u kategoriji: Arhitektura

A. Vlaić, mag. ing. arh.