Apolitični

36% ribe u svijetu je krivotvoreno. Vijetnamski som “jutros ulovljen kod Komiže”!?

Analiza 44 istraživanja koja su obrađivala podvaljivanje morskih organizama za hranu posljednjih godina, pokazuje da je skoro 40 posto proizvoda iz restorana, s ribarnica i iz drugih izvora posljednjih godina bilo lažno označeno.

Riječ je o fenomenu koji se u specijaliziranim medijskim te ekološkim i drugim aktivističkim krugovima opisuje izrazom “krivotvorenje ribe”. Kako je riječ o pojavi koja se u Europi posljednjih godina otkriva vrlo često, a predstavlja udar i po zdravlje građana i po ekonomiju, Guardian je prikupio i analizirao istraživanja provedena posljednjih godina na tu temu posebno diljem EU-a, ali i šire diljem svijeta.

Vijetnamski som “jutros ulovljen kod Komiže”?

Rezultati ove analize pokazuju da je diljem svijeta “krivotvoreno”, odnosno da su manje kvalitetne vrste ribe podvaljene kao kvalitetnije, čak 36 posto svih riba i morskih organizama na tržištu.

Najgore stanje zabilježeno je u Španjolskoj, na Islandu, te u Finskoj i u Njemačkoj, gdje se pokazalo da je u tamošnjim restoranima lažno označeno između 40 i 50 posto ribe. 

Takav je bio slučaj iz 2016. kada je prodavač na ribarnici u Splitu pokušao prodati vijetnamskog soma kao zubaca. Vijetnamski som, pisala je tada Slobodna, po kilogramu je koštao samo 30 kuna, a kako je prodavač mislio za sugrađanina da je stranac, pokušao mu je uvaliti lažnog zubaca po cijeni od 250 kuna za kilogram, tvrdeći da je riba tek ulovljena kod Komiže. Dotični Splićanin je tada govorio i da je na vrlo sličnu situaciju naišao malo poslije i u jednom velikom hrvatskom prodajnom lancu.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay