Apolitični

33 godine ljubavi i vjernosti

Davne 1982. godine točnije u ljeto na dan 4. srpnja grupa naših Hrvata koji su došli trbuhom za kruhom u Švicarsku odlučili su u gradu Zurichu osnovati nogometni klub koji će imati hrvatski predznak.
Tada su naišli na nerazumijevanje nekih koji su se protivili ideji da u gradu Zurichu djeluje još jedan hrvatski klub. Čak je bilo podsmjeha, ali ipak, upornost i želja naših prijatelja je bila veća.
Prvu osnivačku skupštinu su održali 4. srpnja 1982.
Odmah su donijeli statut kluba, a za ime su jednoglasnom odlukom odlučili da će se zvati NK HAJDUK po uzoru na naš Hajduk iz Splita, što i ne čudi kad je kako tada, tako i danas, većini članova bila boja u srcu.
NK Hajduk se danas natječe u 5. ligi grada Zuricha (slično hrvatskoj županijskoj ligi). Zbog nemogućnosti da igraju pod svojim imenom „Bili” su u ligi nastupali pod imenom Palermo, da bi 1997. g. ishodili dozvolu od SFV-a (Švicarski nogometni savez) da konačno nastupaju pod svojim imenom, imenom Hajduk.
Uz aktivnu momčad klub ima i seniorsko-veteransku ekipu koja isto nastupa u ligi.
Klub ima svoju upravu, kao i klupske prostorije.
NK Hajduk uz svoj tradicionalni malonogometni turnir koji se održava svake prve subote u prosincu ima i tradicionalnu Bilu noć koja se dogodi na radost svih nas u veljači.
Bila noć u početku je zamišljena kao fešta na koju su se okupljali članovi i igrači, a danas je ta fešta postala tradicionalno okupljanje naših prijatelja, njihovih obitelji kao i mnogih Hrvata koji vole BILU boju.
S pravom možemo reći da je to jedna od najtradicionalnijih fešta u Zurichu, ako ne i dalje (19 g. zaredom).

Danas Hajduk prvi puta u 33-godišnjoj povijesti ima predsjednicu, a to je gospođa Marina Dedić.
Bolji poznavatelji kluba znaju da su u izvrsnoj upravi uvijek bile barem dvije članice ljepšeg spola, pa ne čudi imenovanje Dedić na mjesto predsjednice.
Inače, klub se uvijek organizira i za humanitarne potrebe, pa je tako bilo i za vrijeme nedavnih poplava koje su pogodile našu Domovinu, kada se u klupskim prostorijama skupljala pomoć te kamionima slala za Hrvatsku.
Više u kategoriji: Vijest čitatelja
Piše: Jakov Radanović, Zurich