Apolitični

31. „Brnaški dernek” Meljača 2016.

Oni koji imaju razumijevanja, snage i volje u očuvanju povijesnih i tradicijskih vrijednosti znaju kako su ovakve manifestacije i prigodni programi naišli kod svih na pozitivno odobravanje. Odličnu posjećenost i dugo pamćenje. Jedno od takvih 31. „Brnaški dernek”, koji će se održati u Brnazama – grad Sinj, 26. – 28. kolovoza 2016. godine.
Ovim projektom se želi nastaviti tradicija održavanja derneka na „Meljači” u Brnazama, koji je prvi put održan 1974. godine, te se kontinuirano održavao do 1990. godine, ponovno pokrenuo 1999. godine, te se od prije nekoliko godina prestao održavati, potvrđuje organizator programa.

„Brnaški dernek” Meljača 2016.

Ovo je vrijedan kulturni i izvorni etno dernek s bogatim gospodarskim sadržajem zbog učesnika proizvođača autohtonih proizvoda s područja cetinskog kraja i cijele Dalmacije, ujedno je to – smotra viteštva, junaštva i folklora koji je posvećen isključivo starim disciplinama, kulturno-sportskog sadržaja. Samo održavanje derneka svih proteklih godina, a i ove godine održava se na „Meljači”, poznatom lokalitetu široj javnosti po ostacima – nalazištu starokršćanske crkvice koja je jedna od najpoznatijih lokaliteta u Europi koju bi trebalo revalorizirati kroz neki od projekata zaštite kulturne baštine, a promociju lokaliteta ćemo vršiti i kroz ovaj projekat. Ova manifestacija će kao i prethodnih godina biti promotor očuvanja etno baštine, održavanja različitih tradicijskih igara (balotarski turnir, utrka u vrećama, nogometne utakmice, skok u dalj, borilačke discipline, padobranski skokovi…), cjelovečernji nastupi KUD-ova, nogometnih turnira, te održavanja Dječje alke. Kao završnica trodnevnog susreta upriličit će se „večer slavodobitnika” s posebnim osvrtom i ponosom da je to alkar iz Brnaza koji je osvojio 300. Sinjsku alku, „alkarić sa Meljače”. Projektom će se promovirati i samo područje održavanja ovog tradicijskog derneka, te će se nastojati povući pitanje njegovog adekvatnog uređenja i privođenja svrsi, a koje bi služilo u cjelogodišnje turističke svrhe, putem kojih bi se razvilo gospodarstvo i poljoprivreda u cijelom Cetinskom kraju, a dodatnu vrijednost i posjećenost dobivamo i na postojanju etno i sakralnog nalazišta.


U projektu će sudjelovati uz Klaster „Sinjska alka”, Klaster žena poduzetnica RH, Poduzetnički centar Sinj, udruge, KUD-ovi s područja cijelog Cetinskog kraja, Mjesni odbori, Turističke zajednice, mediji, gradovi i općine.

Do skorog viđenja na 31. Brnaškom derneku Meljača 2016. !
S osobitim poštovanjem, u nadi prihvaćanja našeg poziva i uspješne suradnje, bit će nam izuzetna čast ugostiti Vas na 31. „Brnaškom derneku” Meljača 2016., piše u dopisu organizatora.

PROGRAM SAJMA

1. DAN – PETAK, 26. 08. 2016.
– Otvaranje Brnaškog derneka
– Brnaške sportske igre:
15:00 Balote
15:45 Gađanje iz praćke „Laštrika”
17:00 Dječja Brnaška Bara
18:00 Skok u dalj
19:30 Trčanje u vrećama

– Proglašenje pobjednika
– Zabavno večer – Sinjske i cetinske mlade grupe
– Sinjske mažoretkinje
– Glazba

2. DAN – SUBOTA – 27. 08. 2016.
– Otvaranje drugog dana „Brnaškog derneka”
– Sportske igre (nogometne utakmice)
09:00 Natjecanje Lovaca „ Lovački Izazov” – Gađanje glinenih golubova (SKEET DISCIPLINA) Pojedinačno i ekipno
15:00 Balotarski turnir
16:30 Nogometni turnir
17:00 Dječja Brnaška Čoja
20:00 Lomljenje ruku

– Proglašenje pobjednika Čoje
– Zabavno večer – Sinjske i cetinske mlade Grupe
– Mažoretkinje