Apolitični

300. alka – 100. slavodobitnik

Od ranojutarnjih sati u nedjelju započele su pripreme za sinjsku vitešku igru – alku i to tradicionalnim jutarnjim misnim slavljem.
Molitve sedamnaest alkara i njihovih momaka nastavile su se od večeri prije kada i inače, dan uoči alke, sinjski vitezovi i momci zajedno s obiteljima mole da im njihova čuvarica – Gospa Sinjska podari snagu i moć da se s titulom slavodobitnika vrate kućama.
Običaj je to koji je svakom alkaru i alkarskom momku na rasporedu dan prije viteškog natjecanja, a to nam je potvrdio i slavodobitnik 300. sinjske alke, tridesetjednogodišnji Brnažanin Frano Ivković koji je kazao da je Čudotvorna Bogorodica uslišala molitve.
Molitve njegove obitelji u kojoj je najveću zaslugu pripisao svojoj majci koja je ne usnuvši noć prije alke molila svesrdno Čuvaricu Sinja da njenoga alkara okruni titulom slavodobitnika.
Gospa Sinjska uslišala je molitvu te podarila Frani Ivkoviću snagu i moć da čvrstom desnicom pobijedi na ovogodišnjoj 300. alci.
U prvoj trci Frano Ivković je pogodio u sridu, u drugoj u dva, a u zadnjoj ponovno u sridu. S ukupno 8 postignutih punata bio je apsolutni pobjednik, a njegov zadnji izlaz na trkalište publika je stojećki podržala. Kao najistaknutiji suparnik slavodobitniku bio je alkar Josip Čačija koji je u prve dvije trke imao rezultat jednak slavodobitniku 300. alke, no u zadnjoj trci umjesto u sridu pogodio je u dva.
Nedugo nakon treće trke, ime slavodobitnika Frane Ivkovića obznanjeno je javnosti, a ubrzo su uslijedile i nagrade: sablja i zlatni prsten s hrvatskim grbom, novčana nagrada u iznosu od 40.000 kuna te mu je uručeno znamenje pobjede, plamenac koji je ponosno po izlasku s trkališta pronio kroz Sinj.
Šok i nevjerica Frane Ivkovića i potrajala je i nekoliko sati nakon završetka alke, ali iako je bio u tom stanju, osmijeh nije skidao. Spreman je bio slaviti do ranojutarnjih sati, a prema komentarima slavodobitnika da se naslutiti da će slavlje potrajati i duže od jednog dana i noći.


Tristota alka bila je pozivnica za dolazak državnom vrhu, ali i mnogim posjetiteljima. Gledalište je stoga, bilo prošireno, za razliku od prošlih godina, na čak 5200 sjedećih mjesta.
Sjedeća mjesta bila su rezervirana nekoliko dana prije alke, zato oni koji nisu zbog rasprodanih ulaznica mogli gledati alku iz gledališta smjesti su se na okolnim zidićima ili u ugostiteljskim objektima gdje se i preko malih ekrana mogla pratiti 300. Sinjska alka.
Sudeći prema odazivu građana tijekom našeg cjelodnevnog boravka u Sinju možemo kazati da je dolazak na dan 300. Sinjske alke uistinu bio nezaobilazan događaj i to ne samo stanovnicima Cetinske krajine, već cijele Hrvatske, pa tako i turistima koji su na visokih 38 ºC radije izabrali sinjski asfalt nego plažu.

Više u kategoriji: kultura, kulturna baština
Foto / video: Marko Bistrički
Jelena Perko, mag. oec.