Apolitični

30. muzički biennale Zagreb – Zvukovna transformacija grada u suvremeno skladateljsko pismo

Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb (MBZ) je “Glazba, prostor, grad, zvuk”, a u sedam festivalskih dana od 6. do 13. travnja Zagreb će ‘doživjeti’ transformaciju zvuka gradskoga središta u suvremeno skladateljsko pismo, istaknuto je u utorak na predstavljanju programa jubilarnoga 30. MBZ-a.

Sedam biennalskih dana donijet će 50 raznovrsnih programa koje će izvesti više od 400 domaćih i stranih izvođača na deset lokacija u Zagrebu uključujući dvorane i gradske ulice, neki su od numeričkih podataka vezanih uz taj festival koji sustavno generira inovacije, potencira eksperimente i rizike.

Jubilarni Biennale otvorit će u subotu, 6. travnja, navečer, i to prije londonske premijere, višeslojno koncertno djelo “The Garden” Richarda Ayresa inspirirano slikama Hieronymusa Boscha i Danteovom Božanstvenom komedijom, a drugi put zaredom zatvorit će ga baletna praizvedba skaldatelja Frane Đurovića, ovaj put riječ je o baletnoj predstavi “Hero is Tired”.

Na ovome MBZ-u jazz će biti jedna od važnih točaka, rekao je Davor Hrvoj i spomenuo neke od uglednih jazz glazbenika koji je ovoga travnja nastupiti u Zagrebu. Tako će nastupiti poznati američki jazz-saksofonist Jon Irabagon a Hrvoj će s njim i razgovarati, u Laubi će u kasnom večernjem terminu, među ostalima, nastupiti i turski Ansambl Konstrukt.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay