Apolitični

30 izložbi koje će nam uljepšati 2021. godinu: Od Ede Murtića do Yves Saint-Laurenta

Sezona započinje izložbom zagrebačke Moderne galerije koja će već ovaj mjesec predstaviti prvi dio kronološkog postava muzejske zbirke koji obuhvaća razdoblje od kraja 19. stoljeća do 1940. godine, a po koncepciji novog ravnatelja Branka Franceschija. U postavu će se naći i dvojezične pločice s tekstovima o svakom pojedinačnom umjetničkom radu, a pomoću QR koda moći će se čitati i na zaslonu mobitela. Moderna galerija priprema i samostalne izložbe u spomen preminulima Nikoli Koydlu i Josipu Klarici te, kako nam kaže Franceschi, “samostalne izložbe ikoničkog ruskog fotografa Sergeja Borisova i legendarne američke umjetnice Kiki Smith, čija je multimedijalna praksa na prijelazu milenija promijenila način kojim se u vizualnoj umjetnosti predstavljaju tijelo i rodna problematika”.

Iz Muzeja za umjetnost i obrt sezonu počinju izložbom Amele Frankl, “Dnevnik s ruba pustinje”. Planiraju i retrospektivnu izložba Milana Vulpea, jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unapređivanju vizualne kulture u području dizajna, Izložba donosi izniman opus Vulpeovih radova, oko 3200 predmeta za Zbirku grafičkog dizajna i dokumentaciju Zbirke, koje je Muzej za umjetnost i obrt otkupio prije nekoliko godina.

Moda i strip

Cilj je izložbe, navode “predstaviti i valorizirati bogati i, nažalost, velikim dijelom zaboravljeni dizajnerski opus Milana Vulpea unutar društveno-političkog konteksta u kojem je djelovao”. U MUO će otvoriti, u suradnji s Francuskim institutom, izložbu “Moda i strip”, koja dolazi iz Musée de la bande dessiné iz Angoulêmea. Izložba okuplja gotovo 200 komada, uglavnom originalnih crteža, odjeću i modne dodatke, parfeme, tiskane arhive i filmove. Među istaknutijim izlošcima nalaze se neki od prvih dizajnerskih crteža Yvesa Saint-Laurenta, Thierryja Muglera te radovi američkog autora stripova Winsora McCaya”.

Izvan Zagreba, u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, planiraju među ostalim izložbe stripa te za kraj godine Petera Pierrea Weisza. U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik sredinom godine postavit će se izložba Denisa Kraškovića, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara srednje generacije, a moći će se vidjeti njegovo stvaralaštvo u rasponu od dvadesetak godina. Kustosica je Rozana Vojvoda. U ljetnom razdoblju slijedi izložba Eugena Varzića.

Cijeli članak i više o ostalim izložbama možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay