Apolitični

299. Sinjska Alka

Danas ,sutra i prekosutra Sinj i Cetinski kraj sa svojom stoljećima prepoznatljivom povijesnoj Sinjskoj alki u središtu je hrvatske, ali i kulturne europske javnosti. Naime, započinju ovogodišnje alkarske svečanosti koje u sebi čuvaju spomen na davnu bitku i izvojevanu pobjedu hrvatskog puka nad osmanlijskim osvajačem iz daleke 1715. godine.

Poslijepodne na alkarskom trkalištu natjecanje je za pobjednika Bare, sutra kopljanici trču za pobjednika Čoje, a središnja svečanost održat će se u nedjelju 3. kolovoza 2014., početkom u 15:30 sati. Pokrovitelj Unescove zaštićene kulturne baštine Sinjske alke je predsjednik RH prof. dr. Ivo Josipović koji će i ove godine biti na završnoj svečanosti te će po starom dobrom običaju u ulozi pokrovitelja predati prigodne poklone ovogodišnjem slavodobitniku.

U još jednom četverogodišnjem mandatu “vojvode” kao zapovjednik cijele alkarske povorke je magistar medicinskih znanosti Ante Vučić

Posebna je čast i zadovoljstvo u alki obnašati dužnost barjaktara. Tu privilegiju po odabiru vojvode nosi dragovoljac domovinskog rata Stipe Bilandžić.

Na nedavno održanoj alkarskoj skupštini za novog zapovjednika alkara kopljanika, vitezova, izabran je Ivica Filipović Grčić. Uz čestitke Ivici na odgovornoj dužnosti kazao nam je kako su pripreme bile dosta dobre s puno pogodaka u “sridu” unatoč lošijem vremenu.

Svaki alkar kopljanik u svom viteškom natjecanju ima “svog momka”. Oni na poseban način kao momačka četa ili satnija upotpunjuju svečanu alkarsku povorku. Predvodi ih zapovjednik “arambaša” Ivo Vukosavić-Para s držanjem i korakom dostojnim svojih pradjedova.

Dođite ovaj vikend u viteški grad Sinj i budite dio povijesnih alkarskih svečanosti.

Foto: Wikipedia

D.Šabić