Apolitični

Kijevski književni susreti u službi jačanja duha mjesta

Nekada je na tlu današnjeg Kijeva oko Glavice bilo središte ilirske općine, a danas je Kijevo malo mjesto bogate povijesne i arheološke baštine s tendencijom turističke ponude prirodnog krajobraza Podinarja. Ovaj živopisni prostor smješten između visova Dinarida, svakako vrijedi doživjeti na vlastiti način. Jedan od načina da ga upoznate je kroz kulturološki izraz književnih susreta.

Naime, Kijevski književni susreti zamišljeni su kao spoj tradicionalne i suvremene kulture, popularnog i elitističkog iskustva, književne riječi i književno-znanstvene misli. Malo Kijevo ovim postaje prepoznatljivo mjesto na hrvatskom kulturnom zemljovidu, a kijevska su stara i oku lijepa guvna, dvorišta i poljane pretvoreni u jedinstvene pozornice uz koje se nerijetko tiskaju stotine zainteresiranih poklonika kulture. Na susretima sudjeluju brojni domaći (ali i inozemni) pjesnici, pripovjedači, glumci, glazbenici i književni znanstvenici koji kijevske književne trenutke pamte kao jako ugodnu uspomenu. Organiziraju se u proljetno-ljetnom vremenu kada Kijevo posjete ne samo oni koji potječu iz ovog kraja, već brojni domaći i strani gosti.

 

Svakako treba pohvaliti ovakve susrete, prvenstveno zbog doprinosa kvaliteti i jačanju društvenog života nekog (manjeg) mjesta u području kulture. Tako se ovakvim ili sličnim druženjima daje čvrst obol kada je u pitanju očuvanju povijesne tradicije, običaja, morala, jezika, umjetnosti i književnosti našeg naroda.

 

Više u kategoriji: književnost, kultura

D. Šabić, mag. nov.