Apolitični

25. listopada – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Danas, 25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a slavi se od 1963. godine. Dobrovoljni davatelji, dajući dio sebe, nesebično spašavaju ljudske živote. Međutim, doniranje krvi ne samo da spašava život, već pomaže i osobi koja donira krv. Prije svega je tu nemjerljiva radost koju osjećate spašavajući život. Također, zapravo biste trebali biti zahvalni što ste uopće u mogućnosti da budete darivatelj krvi, zbog toga što donori mogu biti samo potpuno zdrave osobe. Prije donacije prekontrolirat će vam se krvni tlak i rad srca, stoga ćete biti upoznati ako imate kakvih problema za koje niste znali.
Znate li da doniranje krvi smanjuje rizik od srčanih bolesti?
Redovita darivanja krvi pomažu u održavanju razine željeza u krvi, poglavito kod muškaraca. Iako je željezo jedan od ključnih elemenata za normalno funkcioniranje organizma, višak ovog elementa u našem organizmu uzrokuje brojne, po život opasne, probleme. Naime, višak željeza se akumulira u našem organizmu u organima poput jetre, srca i gušterače uzrokujući cirozu, srčane aritmije i dijabetes. Doniranje krvi može vam pomoći da se višak željeza eliminira iz organizma. Jeste li znali da vam jedno doniranje krvi sagorijeva čak 650 kcal?
Međutim, ako ste pomislili da bi vam ovo bila idealna kontrola tjelesne mase, jako se varate. Naime, krv se može donirati jednom u tri mjeseca, ne češće.
Naposljetku, doniranje krvi vrlo je siguran postupak bez posljedica za dobrovoljnog darivatelja. Osim što činite dobro djelo, darivanje krvi predstavlja mehanizam kontrole zdravlja za vas kao darivatelja. Stoga, nemojte se bojati darivanja, već ako ste u mogućnosti, dostojno proslavite ovaj dan tako što ćete postati idući darivatelj krvi.

D. Šabić, mag.nov.