Apolitični

25 FPS: Najavljen program Expanded Cinema 14. Festivala

Expanded Cinema, program performansa proširenog filma 14. Festivala eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS, koji će se održati od 27. rujna u Zagrebu, a nakon toga u Rijeci i Ljubljani, predvode performansi američkog velikana suvremene eksperimentalne glazbe Williama Basinskog i finskog multitalentiranog audiovizualnog umjetnika Mike Taanile.

Audiovizualni performansi proširenog filma, koji se izvode u tom programu, obogaćuju gledanje filma kodovima iz drugih medija – kazališta, glazbe i skulpture, pri čemu se pro­jekcija oslobađa okvira kinoplatna, pa u nju uranja publika, projekcijska aparatura i sami izvođači.

Program Expanded Cinema otvara 27. rujna u polukružnoj dvorani Teatra &td umjetnički kolektiv Nominoë koji od 2000. razvija proširenofilmske performanse, najavljeno je s Festivala.

Četveročlani tim predstavit će se “Parallaxeom”, performansom za četiri pokretna 16-milimetarska projektora, trodijelni ekran i prostorni zvuk, uz pomoć kojih će na osebujan način istražiti geometriju i prostor kina te percepciju koju imamo o stvarnosti.

Finski umjetnik Mika Taanila, član ovogodišnjeg festivalskog žirija, nastupit će 29. rujna u Teatru &td, u pratnji popularnog finskog glam, metal, psihodeličnog benda Circle, s hibridom rock-opere i proširenog kina “SSEENNSSEESS”, u koju će intervenirati filmskim fragmentima iz različitih izvora s pet projektora.

Cijeli članak možete pročitati na: culturenet.hr

Foto: Pixabay