Apolitični

23 NAJBOLJA STRANA ALBUMA U 2023. GODINI

Petnaest novinara i suradnika SoundGuardiana suočilo se s popisom od čak devedeset i dva strana albuma koje je trebalo ocijeniti ocjenama od 1-10, a njihov konačan poredak (o kojem su određivali medijani) rezultat je krajnjeg zbroja bodova i statističke obrade. Naravno, statistika je odradila svoje, ali šarolikost glazbenih ukusa ponovno je došla do izražaja pa je u konačnici rezultat i redoslijed izrazito zanimljiv.

3. The Rolling Stones: „Hackney Diamonds“ (Polydor)

Na visokom trećem mjestu naše top liste nalazi se „Hackney Diamonds“. Ovaj novi, dugoočekivani album The Rolling Stonesa definitivno je najveće iznenađenje ove godine. Uz pomoć producenta Andrewa Watta te brojnih glazbenika i gostiju (Elton John, Lady Gaga, Paul McCartney, Stevie Wonder i Bill Wyman) a unatoč gubitku Charlieja Wattsa (2021.), koji je ipak stigao snimiti bubnjeve na pjesmama „Mess It Up“ i „Live By the Sword“, Stonesi su u samo tri-četiri tjedna snimanja vješto zakotrljali još jedan autorski blues-rock album. 

2. Foo Fighters: „But Here We Are“ (Roswell Records / RCA)

Premda su mnogi nakon iznenadnog gubitka bubnjara Taylora Hawkinsa smatrali da Foo Fightersi više neće nastupati te da se Dave Grohl najvjerojatnije više neće baviti glazbom, ovaj legendarni alternativni rock grunge sastav iznenadio je svijet svojim novim studijskim albumom.

1. Depeche Mode: „Memento Mori“ (Columbia / Sony Music)

O kvaliteti albuma svjedoči i podatak da su do sada s njega objavili već pet singlova: “Ghosts Again”,”My Cosmos Is Mine”, “Wagging Tongue”, “Speak to Me” i “My Favourite Stranger”. Shodno tome, Darko Hribarić je o ovome albumu zapisao da je „teško govoriti da album ima neku slabiju stvar ili neku uz koju zijevate“, pohvalio je aranžmane i produkciju Jamesa Forda te zaključio da je prošlo „proljeće iznjedrilo još jedan trijumfalni album Depeche Modea“.

Cijeli članak i više o svih 23 albuma možete pročitati na: soundguardian.com

Image by Victoria from Pixabay