Apolitični

2022. u Europi je bila druga najtoplija godina otkako se mjeri, evo što to znači

Prošlo ljeto je bilo najtoplije u Europi ikada, a temperature su obarale rekorde u brojnim zemljama, uključujući Hrvatsku, Italiju i Španjolsku.

Toplinski valovi su prouzročili dodatnih 20.000 umrlih u europskim zemljama, najviše u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

U kombinaciji s nestašicom vode, silna vrelina prouzročila je sušu golemih razmjera, a analiza pokazuje da je to bila najgora suša u Europi u posljednjih 500 godina.

Suha i vruća klima izazvala je šumske požare od Španjolske do Slovenije uslijed kojih je u atmosferi diljem EU-a i Britanije završilo više stakleničkih plinova nego tijekom bilo kojeg ljeta u zadnjih 15 godina.

Emisije CO2 i dalje rastu

Globalne temperature će prestati rasti jedino ako zemlje postignu “nultu” stopu emisije štetnih plinova, tj. da ne ispuštaju više plinova u atmosferu nego što ih uklone.

Za sada, međutim, globalna emisija štetnih plinova i dalje raste. Koncentracije CO2 u atmosferi su 2022. u prosjeku iznosile su 417 ppm (dijelova na milijun), što je najveća razina unazad više od dva milijuna godina, ističe Kopernik.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay