Apolitični

20. – 22. LISTOPADA: Festival Open House Zagreb otvara vrata atraktivne zagrebačke arhitekture

U ponedjeljak je u novootvorenom MET Boutique Hotelu u centru Zagreba predstavljen festival Open House Zagreb

Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala Open House Worldwide, čiji je koncept osmislila Victoria Thornton 1992. godine u Londonu s ciljem poticanja boljeg razumijevanja arhitekture izvan struke. Srž ove ideje leži u izravnom doživljaju samih građevina uz mogućnosti učenja, rasprave i debate sa stručnjacima i građanima.

S novim tisućljećem ovaj jedinstveni format javnog angažmana odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas Festival uključuje 54 grada diljem svijeta na svih šest kontinenata, a ove godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljeni su Kopenhagen, Querétaro, Zagreb i Zaragoza.

Direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld izjavila je: ‘U turističkom smislu ovaj projekt je bitan jer arhitektura ima snažan utjecaj na turizam. Naime, ona pruža turistima vizualni doživljaj, gradi identitet destinacije, pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture. Turističke destinacije često prepoznaju važnost arhitekture i koriste je kao ključni faktor za privlačenje i zadržavanje posjetitelja, stoga mi je drago da će festival Open House Zagreb pružiti priliku posjetiteljima da istraže arhitekturu izbliza, razumiju njezin kontekst, dizajn i povijest, i to više od 30 zagrebačkih javnih i sakralnih prostora, palača, zgrada, atelijera, hotela i ostalih objekata.’

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay