Apolitični

Od 17. do 19. veljače u hotelu Miramare: Makarska domaćin 3. Interregionalnog kupa kuhara europskih regija IKKER

Od 17. do 19. veljače u hotelu Miramare: Makarska domaćin 3. Interregionalnog kupa kuhara europskih regija IKKER


Makarska je i ove godine domaćin Interregionalnog kupa kuhara europskih regija IKKER, koji će od 17. do 19. veljače u hotelu Miramare okupiti najbolje plasirane kuhare s međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj i susjednim zemljama kroz 2016.godinu. U organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, na natjecanju će sudjelovati 15 vrhunskih kuhara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije te Makedonije, ujedno i zemlje partnera ovogodišnjeg izdanja. Osim samog natjecanja, očekuje se i kvalitetan popratni sadržaj poput master class edukacije u pripremi sushija i odabiru morskih namirnica, kao i prezentacije autohtone kuhinje makarskog i dalmatinskog kraja, kao i ovogodišnje zemlje partnera, koju predstavlja restoran Boko iz grada Gevgelije. Treće izdanje IKKER-a najavili su danas u gradskoj vijećnici predstavnici Grada Makarske, ŠKMER-a, Turističke zajednice, hotela Miramare, gradskih ugostitelja, kao i Srednje strukovne škole Makarska, dok je gradonačelnik Tonči Bilić objavio kako je potpisanim ugovorom Interregionalni kup kuhara europskih regija vezan za Makarsku i iduće tri godine. – Projekt kojeg smo započeli prije dvije godine se uspješno nastavlja, s ciljem produljenja turističke sezone i predsezone, koju ovom manifestacijom započinjemo već sada u veljači, jednim jakim natjecanjem koje će predstaviti i zemlju partnera kojoj će dati mogućnost da izloži svoju gastronosku scenu. Naglasio bih i da IKKER nije jedini ovakav projekt s kojim namjeravamo nastaviti suradnju, te mogu najaviti i da će Grad Makarska potpisati ugovor s kojim će ostati domaćin i festivalu Grand Gourmet koji se održava u studenom, kazao je Bilić. O nadolazećem natjecanju govorili su, između ostalih, Alma Harašić Bremec, direktor Turističke zajednica Makarska Tonči Lalić, predstavnik domaćina Hotela Miramare Drago Nosić ,ravnatelj Srednje strukovne škole Momir Sumić kao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, kazavši u svom stilu da bi Makarskoj danas dobro pristajala i sintagma Grad prijatelj kuhara i kuharstva. – Uvijek govorim da nešto što se ponovi tri puta postaje tradicija, a nadam se da to od sada vrijedi i za natjecanje IKKER. Makarska je grad koji njeguje prijateljske odnose s gradovima u regiji i diljem Europe, grad tradicije i siguran sam da ćemo uskoro imati i nasljednike naših vrhunskih kuhara kojima smo se dičili, dodao je Družianić.

U Gradskoj muzeju Makarska otvorena izložba dijela najveće zbirke kuharica u Europi

Drugi dio današnjih događanja vezanih uz IKKER odvio se u prostorijama Gradskog muzeja Makarska, u kojem je otvorena uistinu zanimljiva izložba – pod nazivom ‘Od davnina je Europa uživala u kulturi hrvatskog stola’ u muzejskom prostoru izložen je dio najveće privatne zbirke kuharica i knjiga o kuhanju u Europi, inače vlasništvo gospodina Zlatka Puntijara, ugostitelja i kolekcionara knjiga. Tako su u vitrinama makarskog muzeja mjesta našle kuharice, jelovnici te nešto primjeraka starih turističkih vodiča, dok najstarije izložene kuharice potječu čak s početka 18.stoljeća. Nakon što ga je najavio ravnatelj muzeja Marinko Tomasović, o zbirci je kratko govorio sam vlasnik kazavši da su sve kuharice nabavljene isključivo u Hrvatskoj, a da je istražujući kroz zbirku pokušao pratiti puteve i utjecaje jela iz stranih kuhinja koja su kroz stoljeća dolazila u Hrvatsku, preko Austrije, Francuske i brojnih drugih zemalja. – Mene je oduvijek zanimalo to odakle su dolazili utjecaji na naše područje i domaću hrvatsku kuhinju, a ono što sam zaključio iz čitanja jest da su se sva jela, bez obzira jesu li došla ratnim ili turističkim putevima’, na kraju morala prilagođavati našem području, o čemu je recimo u svojoj kuharici pisao i grof Nikola Zrinski – naveo je vlasnik zbirke. Puntijar je spomenuo i par interesantnih detalja poput vegetarijanskih kuharica iz 1913. i 1936. godine, što pokazuje, recimo, da vegetarijanstvo ima ukorijenjenu tradiciju u hrvatskom društvu. Izložbu je otvorio gradonačelnik Bilić, a moći će se razgledati do sredine ožujka. Osim toga, nakon završetka službenog dijela posjetitelji su mogli kušati slatke delicije po recepturi iz prve kuharice tiskane na hrvatskom jeziku 1813. godine, koje je za ovu priliku pripremio član ŠKMER-a Jadran Grančić. Izložba u muzeju privukla je veliki broj posjetitelja, između ostalog i brojne učenike Srednje strukovne škole, pod vodstvom profesora Paška Šute.