Apolitični

16. Manifestacija Poljičkih komina

16. Manifestacija Poljičkih komina

PODSTRANA – Na velikom platou ispred Turističke zajednice Podstrana, u nedjelju navečer okupilo se blizu 5000 posjetitelja, koji su uživali u dobroj hrani i piću. Riječ je o završnoj manifestaciji Društva Poljičana „Sv. Jure – Priko“, pod nazivom 16. Manifestacija Poljičkih komina, gdje se je spremala autentična hrana, kakvu su koristili naši stari Poljičani prije tisuću godina. I to soparnik, gulaš, crni rižot. srdele..,koje se je spremalo na kominima iz Podstrane, Putišića, Rodića i Gatski komin koje su posjetioci jeli sa užitkom, pa nije čudo iako su se soparnici pekli na licu mjesta, posjetioci su se lako uvjerili kako od onog pougljenog soparnika sa komina, iziđe čist i ukusan soparnik, kojeg su i stranci sa guštom jeli i istom se divili. Kako su nam rekli Željko Karaman, predsjednik Ogranka Društva Poljičana Podstrana i Petar Rodić, Veliki knez društva, „Ova večer bi nam trebala ostati nezaboravna, jer sve dosadašnje naše manifestacije odvijale su se na Petričevu, gdje je prostor kud i kamo manjeg kapaciteta od ovoga u Strožancu, pa nije ni čudo što se okupilo ovoliko posjetitelja. Šteta što to nismo primijetili i ranije, nego na završetku sezone. Šteta što se je ova manifestacija održala ovdje pri završetku sezone, jer poljički čelnici bi bili zadovoljniji da je sudjelovalo više stranih gostiju, pogotovo iz Evrope, i da su vidjeli pravu slast i užitak poljičkog soparnika.
Kažimo i to da su posjetitelje zabavljali u prvom satu im je mjesna glazba HKGDP priredilo jednosatni koncert, a potom do dva sata iza ponoći zabavlja ih je Andrea Šušnjara iz grupe „Magazin“, pa je i to bio razlog da upitamo slavnu pjevačicu, kakve dojmove nosi iz Podstrane, a ona je ljubazno odgovorila: „Prekrasno, fanstatično. Hrana, posebice vaš soparnik mi se dopao, tako da mislim da su tako guštali i ostali posjetioci, kojima bi trebalo češće priređivati slične manifestacije…“, rekla je zadovoljna Andrea.
Ni načelnik općine Mladen Bartulović nije krio zadovoljstvo, pa je rekao: Drago mi je da uz ovih blizu pet tisuća posjetitelja naša općina ostvaruje ovogodišnji turistički rekord od pola milijuna noćenja, što se prije nekoliko godina nije moglo ni zamisliti. Stoga sam zadovoljan, sretan i pun energije da se ovako nastavi, pa će i rezultati biti znatno bolji…“ rekao je podstranjski načelnik.

Davor Grgat