Apolitični

16. Ganga Fest u Slivnom čuva baštinu

Na zadovoljstvo i sreću mnogih održan je 16. po redu Ganga fest u organizaciji „Udruga žena Slivna”. Program se odvijao u dva dijela: natjecateljski dio u kojem su nastupili gangaši i guslari te drugi, revijalni dio, u kojem su nastupili mlađi uzrasti uz poznate glazbene sastave.
Na Ganga festu je nastupilo je 26 grupa izvođača, 6 guslara, jedna klapa djece, jedna klapa Rere, 6 klapa ženske Gange; 6 klapa muške Gange. I na kraju su se zbrajali pobjednici uz zadovoljstvo svih, pa su se najbolje snašli u očuvanju Pobjednici ovogodišnjeg Ganga festa su ženska klapa iz Tomislavgrada – Cela, Ruža i Luca; muška klapa „Prijatelji iz 5 sela” – Katuna, Tijarica, Kamensko, Vinica, Cacvina.

16. Ganga Fest u Slivnom

Manifestaciju je posjetilo više od tri tisuće posjetitelja, a samo otvaranje Ganga festa započelo je pozdravnom riječi generala Damira Krstičevića kojemu je društvo pravila među ostalim ii Dragica Roščić s Makarske rivijere.


Podsjetimo ukratko kako je ganga proglašena zaštićenom kulturnom baštinom od strane hrvatskog Ministarstva kulture, te je tako postala dijelom hrvatskoga zaštićenoga kulturnog naslijeđa. Nastala je tek otprilike prije nešto više od jednog stoljeća, a najviše se razvijala 50-ih godina prošlog stoljeća u Imotskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, te u Duvanjskom i Livanjskom kraju.


Za razliku od modernog lirskog stvaralaštva koje uglavnom izbjegava prikazivanje svakodnevice, ganga je izvor višetisućljetnog ljudskog iskustva, s obiljem etnografskih pojmova pučanstva i prostora u kome su nastale, ali i kronika svakodnevnih zbivanja u kojima je, uz ona iz svakodnevnog života, od rođenja do smrti, najviše o ljubavi, sačuvana uspomena i na sva politička zbivanja 20. stoljeća, a posebno sudjelovanja i stradanja Hrvata u ratovima, na iseljeništvo, na sve ono što je ostavilo traga u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda. Te stihovane i u većini rimovane poruke najobičniji su, najjednostavniji i najstvarniji oblici prikazivanja i opisivanja svih oblika svakodnevnog života. To gangu čini nezamjenjivom i nenadoknadivom.