Apolitični

16. Festival mediteranskog filma: Sve je spremno za filmsku feštu kojom u Splitu počinje ljeto

Veliko filmsko ljetno druženje u Splitu koje se svake godine iznova željno iščekuje spremno je za svoje šesnaesto izdanje – ovog četvrtka počinje Festival mediteranskog filma Split. U sedam različitih programa organizatori najavljuju 78 filmova iz 26 zemalja, koji će se prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice, Tvrđavi Gripe, kinoteci Zlatna vrata i na platou Doma mladih.

U prekrasnom open air kinu na Bačvicama dvije dugometražne premijere domaćih filmova, humorna drama “Pelikan” Filipa Herakovića i “El Shatt – nacrt za utopiju” novi dokumentarac Ivana Ramljaka. Splićani i njihovi gosti prvi će u Hrvatskoj vidjeti niz filmova koji su svjetske premijere imali u Cannesu, Veneciji ili Berlinu, a velik broj stranih filmaša osobno će ih predstaviti FMFS publici.

Talijanski glumci Emanuele Linfatti i Matteo Creatini stižu u četvrtak u Split kako bi pričali o ”Marginama” filmu koji je oduševio publiku u Veneciji. Na istom festivalu u programu Orizzonti nagradu za najbolju režiju i žensku ulogu, za ”Veru” osvojili su redatelji Tizza Covi i Rainer Frimmel, te glavna glumica Vera Gemma, a nagrađeni trojac stiže i na 16. FMFS.

Ove godine priprema se i iznenađenje – wine bar! Nema druge nego prije ili nakon filma smjestiti se u udobnu chill-out zonu i uz čašu vina uživati u umjetnosti.

Cijeli članak i više o festivalu možete pročitati na: journal.hr

Foto: PR