Apolitični

 15. Dani Mile Gojsalić , Kostanje 2017

 15. Dani Mile Gojsalić , Kostanje 2017

KOSTANJE – Tradiocionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić, doživjela je svoje 15. izdanje. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u tri dana manifestacije, domaći i svi oni koje je put nanio u Kostanje, mogli su uživati u bogatom i raznovrsnom programu.
U prvoj večeri, večeri otvorenja Dana Mile Gojsalić, program je započeo izvođenjem himne RH (klape Pasika i Konistra) i Poljičke kolende – neslužbene poljičke himne ( dječji zbor kostanje i klapa Konistra). Nazočnima su se zatim obratili uvaženi gosti; župan SD Blaženko Boban i izaslanik gradonačelnika grada Omiša.


Najbolja učenica osnovne škole u Kostanju, Iva Tičinović – podigla je zastavu manifestacije i proglasila Dane Mile Gojsalić otvorenima. Kao glazbena podloga dizanju zastave izvedena je arija “Oda zemlji” iz opere “Mila Gojsalić”. Izvela ju je sopranistica Marija Buzdovančić uz klavirsku pratnju Ivane Franceschi. U nastavku programa, gosti su mogli uživati u koncertu KUD-a “Dalmacija” iz D. Rata koji je tek tjedan prije obilježio 50 godina rada.
Druga tematska večer, “Večer soparnika” ponudila je, osim natjecanja starih i iskusnih meštara soparnika, jednu atrakciju. Naime, četiri ekipe iz četiri poljičke škole ( G.Poljica, Srinjine, 1.listopada Čišla i PŠ Kostanje ) uživo su pripremale soparnik i sudjelovale – po prvi puta – u nadmetanju za “Poljičanku sa soparnikom”. Sve ekipe dobile su mentore – sve redom nagrađivane majstore komina i soparnika. Sa svojim mentorima i nastavnicima, pripremali su se skoro mjesec dana za ovo natjecanje.
Djeca su, svaka na svojem kominu, ispekla svoje soparnike, a njihov trud nagradili su pljeskom brojni posjetitelji. Ocjenjivački sud je imao težak i nezahvalan zadatak, da između 4 gotovo podjednako dobra soparnika, izabere najbolji. Ipak, kao najbolji soparnik, izabran je onaj ekipe iz osnovne škole G. Poljica iz Srijana. Njihova mentorica Davorka Zeljković imala je razloga za veselje – osim “Poljičanke sa soparnikom” sa ekipom iz OŠ G. Poljica – osvojila je i zlatnu “Poljičanku sa soparnikom” u konkurenciji odraslih.


Svi nazočni pljeskom su pozdravili sve sudionike natjecanja, jer su ove godine detalji odlučivali o pobjedi u obje konkurencije. Valja napomeniti da su učenici OŠ G. Poljica, osim “Poljičanke sa soparnikom” – koju su dobili u trajno vlasništvo, kao prijelaznu nagradu dobili unikatnu siniju posebno dizajniranu za ovo natjecanje. Na njoj će biti urezano ime njihove škole kao pobjednika ovogodišnjeg natjecanja, a nagrada će krasiti vitrine njihove škole do iduće godine – kada će ovo natjecanje ponovno biti organizirano. Priznanje pod nazivom Luč Mile Gojsalića – za svitlanje kostanjskog imena koje se tek povremeno dodjeljuje istaknutim mještanima Kostanja za njihova društveno korisna djela. Ove jubilarne godine, Kostanje se mogu podičiti čak dvojicom takvih.
Jedan od njih je 80-godišnji Marko Mandalinić za kojega bi najjednostavnije bilo reći da je dobri duh-zaštitnik. Milinog rodnog mjesta, njegov genius loci. Ovaj umirovljeni školski domar, zemljoradnik, crkovinar i remeta u svim je prilikama, dobrim i lošim, veselim i tužnim, dijelio sudbinu svoga mjesta i svojih sumještana intezivnije od bilo koga drugog. Za vjerno služenje Crkvi i papi godine 1984. dobio je visoko vatikansko priznanje Pro Ecclesia et Pontifice s potpisom Ivana Pavla II. Drugi ovogodišnji istaknuti Kostanjac je Ivo Bašić koji je tu čast zavrijedio osvojivši u svibnju ove godine u Kninu prestižnu titulu najspremnijeg hrvatskog vojnika. Ovaj 32-godišnji supervojnik iz Kostanja morao je proći vojnički kros, orijentacijsko trčanje, prelaziti razne prepreke, litice, rijeku, prenositi ranjenike i pokazati sposobnost rukovanja raznim oružjem. Dakle, sve ono što ga može dočekati na ratištu.


Plaketu Dana Mile Gojsalić kojom organizator izražava svoju zahvalnost na svekolikoj potpori Danima Mile Gojsalić, Organizacijski odbor ove manifestacije odlučio je ove godine dodjeliti jednom od najstarijih i najuglednijih kulturno-umjetničkih društava u Poljicima ali i u puno širim razmjerima, čije su pojedine sekcije tijekom minulih godina u više navrata nastupale u programima Dana Mile Gojsalić, a riječ je o Kulturno-umjetničkom društvu ‘Dalmacija’ iz Dugog Rata. Ovo vitalno, okruglo pola vijeka staro Društvo, zapravo puca od mladosti jer okuplja dvijestotinjak članova u folklornom ansamblu te mandolinsko-tamburaškom orkestru. Predsjednik društva je gospodin Srećko Zelić, umjetnički voditelj i voditelj folklora gospodin Milivoj Raljević, voditeljica dječjih skupina gospođa Ivana Raljević, a voditelj orkestra gospodin Neno Munitić.
A najvrijednije kostanjsko priznanje – ovogodišnja »Mila Gojsalić“ za očuvanje baštine i opstojnost našeg sveukupnog identiteta i opstojnost našeg sve- ukupnog identiteta ide msgr. Ivanu Baniću, nakon čega mu je pobjednica u Večeri soparnika Davorka Zeljković iz Trnbusa (koja je pobjedu odnijela i kao mentorica ekipe učenika OŠ ‘Gornja Poljica’u novoustanovljenoj kategoriji poljičkih osnovnih škola) uručuje najbolji ovogodišnji poljički soparnik.


U glazbenom djelu programa, publiku su razgalili mandolinski orkestar Udruge za očuvanje hrv. folklora iz Omiša i dječji zbor “Kostanje”.Ovogodišnji izvođaći programa treče večeri bile su klapa: Ankora (ž) Podstrana, cambi Split, Filip Dević (m) Split, Fjorert(ž) Tučepi: Kamen – Kamen: Kampaneli – Donja Kaštela: Kaše – dubrovnik; Konistra (ž) Kostanje; Pasika – Kostanje; Stina _Zagreb iSveti Mihovil –Proložac.I oni su upotpunili ovu večer koja je brojnoj publici pokazala da duh Poljica još živi i da se tradicija još uvijek prenosi sa kolina na kolino.

Davor Grgat