Apolitični

14 članica EU-a traži da se najmanje 20 posto europskog proračuna izdvaja za klimatske ciljeve

Četrnaest zemalja članica EU-a zauzelo se u ponedjeljak da se u sljedećem višegodišnjem proračunskom okviru u najmanju ruku zadrži razina izdvajanja za klimatske ciljeve od 20 posto.

U sadašnjem višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2014-2020. predviđeno je da se najmanje 20 posto proračunskih sredstava uloži u borbu protiv klimatskih promjena u svim proračunskim stavkama.

Četrnaest ministara za zaštitu okoliša u ponedjeljak je uputilo pismo Europskoj komisiji tražeći da se i u sljedećem VFO-u u najmanju ruku zadrži ta razina izdvajanja.

Oni pozivaju Komisiju, koja će u svibnju predstaviti prijedlog VFO- za razdoblje 2021-2027., da uvede mehanizam za praćenje investicija, ističući da u provedbi sadašnjeg VFO-u 20-postotni cilj neće biti ispunjen te predviđaju da će za zaštitu klime biti dosegnuta razina od 18,9 posto.

Potpisnici pisma su ministri za zaštitu okoliša Austrije, Njemačke, Danske, Finske, Luksemburga, Portugala, Belgije, Nizozemske, Švedske, Slovenije, Velike Britanije, Italije, Španjolske i Francuske.

Ministri za zaštitu okoliša 28 zemalja članica EU-a sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi, između ostaloga, razgovarali o globalnom paktu za okoliš, inicijativi koju je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je u rujnu prošle godine u UN-u predstavio prijedlog globalnog pakta kao novu etapu Pariškog sporazuma o klimi.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr

Foto: Shutterstock