Apolitični

13. Festival znanosti u Galeriji umjetnina

Sveučilište iz Splita, Zagreba, Osijeka i Rijeke u suradnji s Tehničkim muzejom i Britanskim konzulatom, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pripremaju novi Festival znanosti koji će se održati od 20. do 25. travnja 2015. godine. Tema ovogodišnjeg, 13. Festivala je „Sunce”. Za nadolazeći Festival znanosti u Splitu planira se otvaranje u Galeriji umjetnina 20. travnja 2015. godine, nakon čega slijedi tjedan dana raznih aktivnosti (diskusije, radionice, tribine, izložbe…) koje će prikazati znanost na popularan, veseo i svakome razumljiv način.

„Oh, sunca, sunca, sunca! I vonja iz doline i vjetra s vrhunca”, uzvikom slavnog barda Vladimira Nazora započinje 13. Festival znanosti. Ima li ljepše teme – toplije, bogatije, sjajnije, svjetlije, životnije, zlatnije… od Sunca – zvijezde s kojom živimo i zvijezde zahvaljujući kojoj živimo. Koliko tema, koliko zanimljivosti, koliko pitanja, koliko odgovora…, a Giordano Bruno bi uzviknuo i „Koliko sunaca! Koliko svjetova!”. Sigurni smo da ćete u bogatim festivalskim programima petnaest hrvatskih gradova otkriti mnoga sunca i mnoge nove svjetove.

U 2015. obilježava se i Međunarodna godinu svjetlosti, a u Hrvatskoj se obilježava značajna obljetnica – četiri stotine godina od tiskanja Machinae Novae (Novi strojevi) Fausta Vrančića i njegovog homo volansa (letećeg čovjeka) – crteža padobrana, istaknuli su iz organizacijskog odbora 13. Festivala znanosti.

Dobrodošli na Festival znanosti, neka sunčani ditiramb otvori vrata popularizacije znanosti u Hrvatskoj.

Izvor: visitsplit.com
Više u kategoriji: znanost , obrazovanje
D. Šabić, mag. nov.