Apolitični

12 tisuća dronova opskrbljuje Afriku

U posljednje vrijeme dronove najčešće dovodimo u vezu s ruskom agresijom Ukrajine, no njemačka tvrtka Wingcopter ih razvija za puno plemenitije svrhe od ratovanja.

Tvrtka je upravo potpisala ugovor prema kojemu će kroz sljedećih 5 godina širom Afrike pustiti u promet čak 12.000 svojih Wingcopter 198 dronova, čija namjena će biti prijevoz hrane, lijekova, cjepiva i laboratorijskih uzoraka na teško dostupna mjesta.

Wingcopter 198 dolazi s rasponom krila od 198 cm i sposobnošću prijevoza do 6 kilograma tereta. To je pametan dizajn s osam propelera postavljenih na krakove koji se protežu naprijed i natrag od krila. Vanjska četiri rotora služe samo za vertikalno uzlijetanje i slijetanje i zaključavaju se u aerodinamičku konfiguraciju tijekom krstarenja kada letjelica leti poput aviona.

Dva unutarnja prednja rotora mogu se nagnuti za 90 stupnjeva prema naprijed kako bi osigurala horizontalni potisak, a dva unutarnja stražnja također se naginju, ali prvenstveno da preklope svoje rotore unatrag i maknu se s puta strujanja zraka iz prednja dva, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr