Apolitični

12-godišnji Zagrepčanin putuje na finale Lige u sklopu Foruma Nogomet za prijateljstvo

Hrvatske mlade novinarske snage predstavljat će 12-godišnji Niko Bukovac iz Zagreba koji je svoju ulaznicu za finale izborio pobjedom na video natječaju za najboljeg mladog sportskog novinara u Hrvatskoj. Uz Niku, u Milano putuju njegovi vršnjaci mlađi pioniri zagrebačkog Dinama kao i dvije djevojčice pobjednice nacionalnog F4F natječaja.

Talentirani mladi novinari iz 32 svjetske zemlje sudjelovat će u radu Međunarodnog dječjeg press centra u okviru međunarodnog projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO. Iza projekta stoji kompanija Gazprom, službeni pokrovitelj UEFA-ine Lige prvaka. Press centar pokrivat će sva događanja četvrtog izdanja Međunarodnog dječjeg foruma NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, koje će se održati u Milanu u razdoblju od 26. do 29. svibnja ove godine, a kulminirat će posjetom svih sudionika finalu Lige prvaka na legendarnom San Siru.
Dvanaestogodišnji Niko Bukovac iz Zagreba svoju ulaznicu za finale izborio je pobjedom na video natječaju za najboljeg mladog sportskog novinara u Hrvatskoj. Njegov video u kojem strasno komentira ključni gol Dejana Lovrena koji je Liverpool odveo u polufinale Europske lige, oduševio je stručni žiri, sastavljen od renomiranih domaćih sportskih novinara. – Sretan sam što sam dobio ovakvu priliku, to je ostvarenje snova za svakog ljubitelja nogometa. Uzbuđen sam što ove godine mogu navijati za svoj najdraži klub Real Madrid s tribina. – istaknuo je mladi novinar.
Nadareni nogometaši i njihovi vršnjaci novinari iz zemalja Afrike, Azije, Europe i Južne Amerike sastat će se u Milanu gdje će se sudjelovati u nogometnom natjecanju te raspravljati o važnim pitanjima kao što su jednakost, snošljivost i poštivanje drugih nacija i kultura.
Međunarodni dječji projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO održava se svake godine pod pokroviteljstvom svjetskog ambasadora Franza Beckenbauera i okuplja mlade nogometaše iz cijeloga svijeta. Svaka od zemalja sudionica bira nogometnu ekipu koja će imati jedinstvenu priliku predstavljati svoju zemlju na velikom međunarodnom događanju koje uključuje i sport i društvene inicijative. Svaku od ekipa prati i mladi novinar ili novinarka, tj. dječak ili djevojčica starosti od 12 do 14 godina, koji ne samo da su nadareni za pisanje, već ih zanimaju sport i društvene inicijative.


Sva ta djeca iznimno su uspješna na različitim poljima. Tako, primjerice, alžirska predstavnica Nour Debsi ima 14 godina i već govori tri jezika: francuski, engleski i arapski. Argentinac Joaquín Flammini obožava nogomet i uspješan je influencer, ali i nadareni glumac, te je već glumio u najpopularnijoj televizijskoj seriji u zemlji. Trinaestogodišnji Zixuan Yu predstavlja Kinu, piše za školske novine i osvojio je nagradu Mladi novinar genije za jedinstveno i profesionalno izvještavanje. Seda Saçmacı iz Turske piše priče fantazije, uči japanski, voli crtati i svira violinu, klavir i flautu. Istovremeno će predstavnica Nizozemske Fabiënne Koeman ne samo izvještavati o nogometu, već će i kao jedina djevojčica u ekipi igrati na poziciji braniča.
Mladi talenti s poslom započinju i prije glavnog događanja. Trenutno prikupljaju potrebne informacije, prate nogometne treninge, razgovaraju s mladim nogometašima te pišu bilješke o državnim događanjima koja se održavaju u okviru projekta i pripremaju se pratiti svoje nogometne ekipe u Milano.
Tijekom Foruma, sudionici Međunarodnog dječjeg press centra radit će rame uz rame s profesionalnim novinarima, prikupljat će informacije, sastavljati izvješća i pisati vijesti za službene društvene medije projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO.

Izvor i foto: Marko Valentić (Nacionalni koordinator projekta „NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO”)