Apolitični

11. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku sjajna je povijesna manifestacija koja okuplja, zbližava, upoznaje ljude i promovira Krešimirov grad.

 

Preko 300 sudionika, od čega 140 obrtnika, sudjelovat će na srednjovjekovnom sajmu koji se od 4. – 6. rujna po 11. put održava u Šibeniku. U Uredu gradonačelnika grada Šibenika održana je konferencija za novinare na kojoj su bili zamjenik gradonačelnika, ujedno i predsjednik Povjerenstva za pripremu sajma, Nikica Penđe te članovi povjerenstva: Dino Karađole – direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika, Siniša Burić – dopredsjednik Gradske straže, predsjednik Udruženja obrtnika grada Šibenika Joso Smolić i tajnica Udruženja Vlasta Mesić.
U najavi programa 11. Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku istaknuto je:
„Zahvalio bih svima koji su radili na pripremi i organizaciji Sajma kao, naravno, i samim sudionicima, te bih pozvao sve moje sugrađane, ali i sve goste, turiste koji borave u našem gradu da iskoriste priliku ova tri dana i uživaju u bogatom programu”, rekao je predsjednik Povjerenstva za pripremu Sajma i zamjenik gradonačelnika, Nikica Penđer, koji je posebno naglasio atraktivnost središnjeg događaja – subotnje pomorske bitke.

11. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Direktor Turističke zajednice i član Povjerenstva Sajma, Dino Karađole, istaknuo je kako će i ove godine Šibenik ugostiti oko 300 sudionika, od čega je 130 – 140 izlagača, a od programa – uz Talijane, Sjene, Pašku alku i Artistiku- otkrio je i novitet: „Samo otvorenje ove godine uveličat će i naša čuvena umjetnica, mandolinistica Sanja Vrančić.”
Siniša Burić, dopredsjednik Gradske straže, predstavio je jedan od glavnih spektakla Sajma – pomorsku bitku – koja je na programu drugi dan sajma u 19:30: „Ovo je vrlo atraktivan i zato uvijek i dobro posjećen događaj kako za turiste, tako i za Šibenčane.” Posebno se zahvalio sponzoru, hotelskoj kući Solaris, koja svake godine ustupi svoju galiju za uprizorenje bitke.

Predsjednik Udruženja obrtnika Joso Smolić naglasio je kako su od 300 sudionika oko 140 obrtnici „To je značajna brojka jer nam pokazuje da su obrtnici zadovoljni i da se godinama održava interes za dolazak na šibenski srednjovjekovni sajam. Obrtnici su ti koji i pazare i trguju i zarađuju i rade i taj „obrtnički” dio Sajma vole i naši sugrađani”, kazao je Smolić.
Vlasta Mesić, članica Povjerenstva za pripremu Sajma i tajnica Udruženja obrtnika grada Šibenika, zaključila je današnju konferenciju za novinare napomenuvši i smještajni aspekt Sajma: „Za samo središte Grada, ali i Turističku zajednicu grada Šibenika, važno je napomenuti kako će većina sudionika biti smještena u kapacitetima raspršenog hotela u staroj jezgri.”

Šibenik u povijesnom vremenu


Podsjetimo na kraju da je Šibenik osim međunarodne manifestacije za djecu, nadaleko poznat upravo po ovoj manifestaciji međunarodnog karaktera – Međunarodnom Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku. Prvi put održan 2005. godine grad Šibenik svake godine tijekom rujna povodom dana zaštitnika grada – Sv. Mihovila vraća duh prošlosti, te oživljava svoja srednjovjekovna vremena. Tijekom tri dana gradom dominiraju šetači u tradicionalnim nošnjama i odorama, žongleri, klaunovi, fanfare, streličari, vitezovi, gudači, orguljaši, a istovremeno šibenski obrtnici demonstriraju tradicionalne načine obrade drva, kovina, šiblja i kamenja. Tako će biti od nedjelje do utorka kada će mnogi pohrliti prema ovom povijesnom i turističkom gradu na Jadranu. Dođite i Vi!