Apolitični

11. Nacionalni Sajam pršuta u Sinju, dođite bit će odlično

Od 19.- 20.ožujka 2016.godine u hotelu Alkar, bit će dobro, ukusno i slasno , a gospodarski zanimljivo jer Poduzetnički centar Sinj i ravnateljica Ana Barać najavljuju održavanje 11. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se u tom vremenu održati u  Sinju.
Budući da je manifestacija zamišljena kao osnovni pokretač promocije pršuta kao izvornog proizvoda i pršutarske proizvodnje u Hrvatskoj, može se zaključiti da se radi o perspektivnoj grani gospodarskog razvoja koji ovim putem okuplja sve čimbenike u pršutarskoj industriji na zajedničkim aktivnostima razvoja proizvodnje i promocije pršuta kao izvornog, potencijalno značajnog izvoznog proizvoda.
11. Nacionalni Sajam pršuta održava se pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo turizma, HGK- Županijske komore Split, Hamag Bicro-a, HBOR-a, TZ grada Sinja, LAG – Cetinska krajina TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ grada Splita, uz svekoliku podršku medijske javnosti.
Proizvođači će, kao i do sada, moći izložiti svoje proizvode na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti. U sklopu Sajma planira se održati i ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača za čiju potrebu se oformljuje komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka. Ocjenjivanje kvalitete pršuta bit će obavljeno temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta. Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisutnost članova stručnog povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija, a ocjenjivat će se proizvodi sudionika Sajma.
Isto tako, bit će organiziran bogat kulturno-umjetnički program, upriličena promocija kulturno-umjetničkih društava s područja Dalmacije i Like, tradicijskih običaja i rukotvorina, a također će biti i predstavljanje proizvođača vina, maslinovog ulja te ostalih autohtonih proizvoda s područja Hrvatske. Svojim proizvodima predstavit će se i 1. Klaster žena poduzetnica RH, kao primjer dobre prakse, te LAG-ovi s područja srednjeg i južnog Jadrana. Posebna pozornost ove godine u suradnji s HGK-om obratit će se i na predstavljanje oznaka „Hrvatska kvaliteta” i „Izvorno hrvatsko”. Znak „Hrvatska kvaliteta” (Croatian quality) kupcu treba biti jamstvo da se radi o proizvodima koji jamačno predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi. Proizvodi sa znakom „Izvorno hrvatsko” (Croatian creation) imaju posebnu vrijednost. To proizlazi iz činjenice da se radi o proizvodima koji uključuju značajke hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije ili invencije, dakle, o proizvodima s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.
Na ovogodišnjem sajmu očekuje se sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja RH, obiteljska poljoprivredna gospodarstva – proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače istarskog pršuta i drniškog pršuta, goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.
Pozivamo Vas da svojom nazočnošću i sudjelovanjem doprinesete značaju i važnosti ovogodišnjeg našeg i Vašeg Nacionalnog Sajma.
Do skorog viđenja na 11. Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, Sinj 2016. !
Organizatori:

 

PODUZETNIČKI CENTAR SINJ d.o.o
GRAD SINJ, SPLITSKO- DALMATINSKA ŽUPANIJA

OKVIRNI PROGRAM SAJMA

IZLAGAČKI PROGRAM / EDUKATIVNI PROGRAM I OKRUGLI STOLOVI
18. 03. 2016. PETAK – program za dostavu uzoraka na ocjenjivanje

08:00 PROGRAM STRUČNOG OCJENJIVANJA KVALITETE PRŠUTA
08:00 DOSTAVA I ŠIFRIRANJE UZORAKA
08:30-11:30 OCJENJIVANJE KVALITETE PRŠUTA
SUBOTA: IZLAGAČKI PROGRAM / EDUKATIVNI PROGRAM I OKRUGLI STOLOVI
09:00 DOLAZAK IZLAGAČA
10:00 SASTANAK I PREDSTAVLJANJE ŽENA i PODUZETNICA SA RURALNOG PODRUČJA/ MOGUĆNOSTI I PRILIKE-)
11:00 KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM
11:30 SVEČANO OTVARANJE SAJMA PRŠUTA
19. – 20. 03.2016.
Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda
Prezentacija sira
Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina
Prezentacija tradicijskih proizvoda
Kulturno-umjetnički program
U sklopu Sajma biti će organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljana s temama:
– Predstavljanje programa: Vladine i druge institucije, udruženja i komore, banke i fondovi, razvojni programi grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije
– Mogućnosti udruživanja i prijave na novi program prekogranične suradnje RH, BiH, te Crne Gore – Poboljšanje gospodarske konkurentnosti regije
– Promocija oznaka Kvalitete HGK – Kako steći pravo uporabe oznaka «Hrvatska kvaliteta» ili «Izvorno hrvatsko»
– Klasteri kao model udruživanja- primjeri dobre prakse
– Sastanak i prezentacija Lokalnih akcijski grupa (LAG) s područja srednjeg i južnog Jadrana
– Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta
– Tehnologija proizvodnje i tehnološki trendovi u proizvodnji pršuta
– Tehnologija proizvodnje, obrade, sušenja pršuta i mogućnosti plasmana pršuta
– Predstavljanje proizvodnje i mogućnosti plasmana pršuta
– Predstavljane kooperantskih mogućnosti proizvođača stočne hrane, uzgajivača svinja i proizvođača pršuta
– Gastronomija (tradicionalni proizvodi)
– Promocija najbolje ocijenjenih pršuta.

Kulturni i zabavni program za posjetitelje i izlagače
NATJECATELJSKI PROGRAM
Ocjenjivanje kakvoće pršuta (ocjenjivanje po prijavi proizvođača sukladno Pravilniku o ocjenjivanju)
Odabir originalnog hrvatskog tradicionalnog proizvoda (ocjenjivanje po odabiru komisije)
2. dan – 20. 03. 2015. NEDJELJA
10:00 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE
11:30 KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM
13:30 DEGUSTACIJA PRŠUTA
15:00 PROGRAM ZATVARANJA SAJMA
KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM
– Proglašenje rezultata natjecanja
– Proglašenje pobjednika
Dođite u grada alkara i budite gosti na 11. Nacionalnom Sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, Sinj 2016.
Svečano otvaranje sajma 19. 3. 2016. u 11:30.

Više u kategoriji: Gospodarstvo, Turizam
Izvor i foto: Poduzetnički centar Sinj/Ana Barać/
D. Šabić, mag. nov.