Apolitični

105. godišnjica Etnografskog muzeja Split

Bilo je to daleke 1910. godine. Inženjer Kamilo Tončić otvorio je izložbu ručnih radova i narodnih nošnji u splitskoj Obrtničkoj školi koja je s vremenom prerasla u današnji Etnografski muzej Split.

Poznat po zanimanju za estetiku i sve što je oku ugodno, Tončić se polako okrenuo prema narodnom obrtu i umjetnosti te započeo skupljati etnografske i umjetničke predmete koji su u većini sačuvani i danas čine temelj navedenog muzeja. Uporan i ustrajan uspio je utemeljiti jednu od važnijih kulturnih institucija u Hrvatskoj, i to u vrijeme kada se „hrvatsko“ tek počelo vrjednovati i cijeniti.

U vrijeme nedaća koje su nas snašla tijekom godina, svoju etnografsku zbirku Tončić je uspio skrivati po splitskim kućama, te je tako sačuvao vrijedne muzejske predmete, a nama omogućio da ove godine obilježimo 105. godišnjicu visokog jubileja. I zato vas pozivamo da posjetite Etnografski muzej Split i sjetite se čovjeka koji je najzaslužniji što u muzeju možete uživati u izlošcima iz davnih vremena. Uprava muzeja potvrđuje da je rečeni vizionar svoje nasljednike u muzeju obvezao da sustavno i predano nastave čuvati hrvatsku kulturnu baštinu.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Foto: visitsplit.com

D. Šabić, mag. nov.