Apolitični

1000 godina od spomena Poljica

U organizaciji Društva Poljičana „Sv. Jure – Priko” i Matice hrvatske u Podstrani, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u petak, 4. prosinca, u hotelu „San Antonio” održat će se znanstveni skup „Poljica 2015. – prvih tisuću godina”, početkom u 09:30.
Na skupu će sudjelovati naši eminentni znanstvenici: akademici Mislav Ježić, Nenad Cambi, Radoslav Tomić, Tonko Maroević, dr. sc. Ante Nazor, prof. dr. sc. don Slavko Kovačić, Dinka Đeldum, Vedrana Delonga i Tvrtko Roguljić.


Pored činjenice da se ove godine obilježava 1000 godina od spomena Poljica, što se od ovog Simpozija može očekivati – upitali smo dr. Darija Radovića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Podstrani i člana Organizacijskog odbora koji je kazao:
– Ovaj skup je prvi dio obilježavanja ove značajne godišnjice povijesti Poljica, dok će se drugi dio održati početkom sljedeće godine u Zagrebu. Poljica svojom dugom tradicijom nisu nam samo ostavila Poljički statut i soparnik, po čemu ih najprije poznajemo, već bogatstvo običaja, nošnji, pisane riječi, arhitekture. Na ovom skupu će znanstvenici koji se bave pojedinim područjem predstaviti samo dio od tog bogatstva, a cilj nam je da predavanja s oba dijela ovog skupa do kraja sljedeće godine izdamo u jednom zborniku kako bi ostali trajno zapisani za buduće generacije….


Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Foto: gata.hr
Piše: Davor Grgat