Apolitični

„100 lica kravata / Stolica kravata” Yasne Skorup Krnete

Yasna Skorup Krneta, opatijska umjetnica, predstavila se javnosti u Salonu Galić s izložbom „100 lica kravata / Stolica kravata”.

Riječ je o izložbi koju je autorica pristala raditi zbog stvaralačke radoznalosti potaknute izazovom oslikavanja kravate kojoj Hrvati pripisuju značajno mjestu u hrvatskoj i svjetskoj baštini.

Izložba Opatijke može se pogledati u splitskom Salonu Galić od 10 do 12 sati te od 17 do 23 sata, od ponedjeljka do subote, a ulaz je besplatan.

Zato, da biste osvježili slobodno vrijeme tijekom ljeta pozivamo vas da posjetite Salon Galić i oduševite se djelima umjetnice Yasne Skorup Krnete o kojoj ćete više informacija doznati u biografiji koju vam donosimo, a koja također može biti svojevrsna pozivnica za razgledavanje ove izložbe.

Yasna Skorup Krneta formalno obrazovanje stekla je prvotno u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu nakon čega je svoj obrazovni ciklus zaključila 1971. godine diplomom zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i to u klasi prof. Marijana Detonija.

Uz prof. Marijana Detonija Yasnu Skorup Krnetu su oblikovali kao umjetnicu profesori: Krsto Hegedušić, Frano Parać i Ferdinand Kulmer.

Znanje koje je stekla tijekom obrazovanja nagnalo ju je na odlazak u Švicarsku gdje je i živjela petnaest godina. Po povratku iz Švicarske u Hrvatsku, 1987. godine Yasna Skorup Krneta kontinuirano svoja djela predstavlja kroz samostalne i skupne izložbe.

Najplodnije stvaralačko razdoblje opatijske umjetnice odnosi se na razdoblje od 1996. godine do 2006. godine kada je slikala u svom ateljeu u Istri, u neposrednoj blizini Rovinja.
Tada su nastala najznačajnija djela njenog slikarskog opusa među kojima izdvajamo cikluse:„Histria Poetica” (1996/7.), „Antejski dodir Istre” (1998/9.) i „Saga o Istri” (2001/5.), kao i „Ditiramb zemlje” (2004.). Dosad je slikarica održala oko četrdeset izložbi u zemlji i u inozemstvu (Zagreb, Rijeka, Opatija, Pula, Crikvenica, Zürich, Basel, Paris, Motovun, Grožnjan, Umag, Lovran, Krk…).

Yasna Skorup Krneta trenutno stvara svoja djela u vlastitom ateljeu u Rovinju „Yasna san”, a neka od njih imate priliku pogledati u spomenutoj  izložbi do 13. kolovoza.

Više u kategoriji: kultura, život

Foto: Facebook

Jelena Perko, mag. oec.