Apolitični

10 pravila kako se zaštititi od koronavirusa i zašto maske za lice nisu najpametnija ideja

Autorica članka u foreignpolicy.com i dobitnica novinarske nagrade Pulitzer Laurie Garrett dobila je mnoštvo paničnih upita novinara i zdravstvenih radnika u Kini s glavnim pitanjem: “Kako možemo zaštititi sebe i svoje obitelji?”

‘Tijekom epidemije SARS-a proputovala sam Kinu i Hong Kong, intervjuirala ljude zaražene virusom, liječnike i medicinske sestre koje liječe bolest, vladine službenike, policiju – sve. Nikad se nisam brinula da ću se zaraziti, unatoč tome što sam bila u sobi s bolesnim pojedincima. I to je zato što sam znala koje mjere opreza moram poduzeti’, kaže.

Evo najvažnijih stavri koje trebate znati:

1. Kad napuštate dom, navucite rukavice

2. Ako se nalazite u društvenoj situaciji u kojoj biste trebali skinuti rukavice, ne dirajte lice ili oči, bez obzira na to koliko vas svrbi.

3. Svakodnevno mijenjajte rukavice, temeljito ih perite i izbjegavajte nošenje vlažnih rukavica.

4. Maske su beskorisne kada se nose vani i ne mogu biti od velike koristi čak i u zatvorenom prostoru. ‘Držim se podalje od gužve i držim se udaljenosti od pojedinih ljudi – pola metra. Ako netko kašlje ili kiše, zamolim ih da stave masku – da me zaštite od kapljica. Ako odbiju, zakoračim na metar od njih ili odlazim. Ne rukujte se i ne grlite ljude – pristojno odbite.

5. Naučite sve u vašem domu da koriste samo svoje ručnike i da nikada ne diraju ručnike drugih članove obitelji.

6. Ako možete otvoriti i zatvoriti vrata pomoću laktova ili ramena, učinite to. Isto tako, budite oprezni kod stuba stubišta, stolnih računala, mobitela, igračaka, prijenosnih računala. Ako trebate pokupiti tuđi mobitel, ne dirajte lice i odmah operite ruke nakon dodirivanje predmeta.

7. Ako dijelite hranu iz posude, nemojte koristiti svoj osobni pribor za uzimanje hrane iz zdjele ili tanjura za posluživanje i, naravno, recite svojoj djeci da nikada ne piju iz tuđih šalica ili iz spremnika zajedničke tekućine.

8. Apsolutno nemojte kupovati, klati ili konzumirati nijednu živu životinju ili ribu dok se ne sazna koje su vrste bile izvor virusa.

9. Kada vremenske prilike dopuštaju, otvorite prozore kod kuće ili na poslu, puštajući ustajali zrak iz prostorije van. Virus se ne može zadržati u dobro prozračenom prostoru.

10. Konačno, ako brinete o članu obitelji koji ima groznicu, uvijek nosite masku kad se nalazite u blizini i stavite je na oboljelu osobu. Kad  mijenjate staru masku, dirajte je s gumenim rukavicama, bacite ju i dobro zatvorite vreću za smeće i potom odložite u spremnik. Ako imate prostora, izolirajte bolesnu osobu u vašem domaćinstvu.

Cijeli članak i detaljne upute za sve metode možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay