Apolitični

10. Gusarska bitka u Omišu

Gusarska bitka već nekoliko godina uprizori se u gradu na Cetini na radost i zadovoljstvo domaćina, ali i stranih gostiju .

Desetu godinu uzastopce omiški gusari zavladat će gradom i povesti sve prisutne na pravo povijesno putovanje. I ove godine stotinjak muškaraca odjevenih u gusare, 18. kolovoza, u 19 sati, na glavnom gradskom molu organizirat će za građane Omiša i njihove goste rekonstrukciju bitke koja se odvila u 13. Stoljeću prisjetivši ih gusarske borbe protiv Mlečana u kojoj su s velikim ponosom obranili svoje grad i brodove.

Gusarska bitka u Omišu


Povijesna priča o strašnim omiškim gusarima od kojih su svi na obali Jadrana strahovali, a posebno su mrski bili mletačkoj floti, i danas zabavlja građane Omiša, a posebnu radost izaziva kod gostiju grada koji ovakav tip manifestacije ne viđaju često.
Stotinjak sudionika manifestacije na mletačkim će galijama te brzim omiškim gusarskim brodovima sagittama ljubiteljima gusarskih osvajanja priuštiti pravi spektakl. Prisjetivši se omiškog vladara Malduka koji je uz pomoć zapovjednika Akoncija uspio pobijediti Mlečane te ih natjerati da gradu plate, u zlatnim dukatima, prolaz u Brački kanala, omiški će gusari rekonstruirati poznatu bitku i zabaviti sve prisutne. Posebna čast i ponos omiškim gusarima oduvijek su bili njihovi brodovi, za koje se smatralo da su jedinstveni u svijetu, pa će tako i neki od primjeraka snažnih i razarajućih brodova uveličati atmosferu ratobornog i bučnog događaja.

Gusarska bitka obećava…


Prošlih godina grad Omiš bilježio je tisuće posjetitelja grada zainteresiranih upravo za tradicionalnu manifestaciju gusarske bitke, a činjenica da svake godine ta brojka samo raste dokaz je o autentičnosti ovog zanimljivog i zabavnog ljetnog događaja.
Veličanje povijesnog događaja te njegovo rekonstruiranje svake godine u istom terminu grad Omiš u svijetu prezentira kao pravi gusarski grad čime njegova turistička ponuda i osebujna zabavna slika grada rastu i privlače sve veći broj gostiju koji ciljano dolaze u Omiš zbog povijesti, kulture ali i zabave.


Gusarsko odijelo nije obavezno za prisustvovanje događaju, ali dobro raspoloženje svakako jest, stoga dođite u Omiš i postanite dio omiške tradicije u odličnoj povijesno-zabavnoj atmosferi koju za vas pripremaju omiški gusari.